Diet neutropenik pesakit kronik |
Bantu pesakit kurangkan risiko keracunan makanan akibat pengendalian tidak selamat |
01-03-2018 |
Biasanya apabila bertemu dengan pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti kanser, antara nasihat yang kerap diberikan ialah ‘jaga makan’. Maknanya, mereka perlu mengambil makanan berkhasiat supaya badan kuat untuk melawan penyakit. Memang pengambilan nutrisi seimbang amat penting bagi menjamin kesihatan seseorang, namun setiap individu mempunyai keperluan berbeza dalam pemilihan diet. Tetapi, tahukah anda, mereka sebenarnya perlu mengambil pemakanan yang
DOWNLOAD PDF dipanggil ‘diet neutropenik’. Diet ini direka khas untuk individu yang mempunyai sistem imun atau daya ketahanan badan lemah untuk melawan penyakit seperti pesakit kanser, pesakit yang melalui proses pemindahan organ atau sum-sum tulang dan pesakit HIV atau AIDS perlu mengamalkan diet neutropenik. Berbeza bagi orang biasa yang tidak mengalami sebarang masalah kesihatan, diet untuk golongan yang berdepan penyakit kronik termasuk kanser perlu lebih teliti bagi mengelakkan risiko yang akan menjejaskan kesihatan mereka. Diet ini boleh melindungi golongan ini daripada kuman, bakteria atau mikro organisma berbahaya yang terdapat pada makanan dan minuman. Pakar Pemakanan Hospital KPJ Ampang Puteri, Nur Hayati Azmi berkata, diet neutropenik lebih menekankan kepada aspek keselamatan makanan bermula daripada proses membeli bahan sehinggalah memasak. Katanya, diet ini membantu melindungi pesakit daripada bakteria dan organisma berbahaya yang boleh dijumpai dalam sesetengah makanan dan minuman antaranya Salmonella, E coli, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens dan Campylobacter jejuni. “Diet ini sebenarnya membantu pesakit dengan mengurangkan risiko keracunan makanan akibat pengendalian yang tidak selamat kerana pada fasa neutropenia, ketahanan imun badan pesakit adalah lemah. Ini bermakna pesakit mudah dijangkiti kuman dan bakteria. |